• Felvételi információk A buddhista tanító szakon folyó oktatás célja a buddhista hittudomány különböző megközelítési módszereket alkalmazó ágaiban jártas szakemberek képzése.
  • Küldetés Főiskolánk elnevezése egyben legfőbb küldetésére is utal: hogy a Buddha tanításának kapuját az érdeklődők előtt kitárja.
  • Egyház Az egyház azzal a céllal jött létre, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag buddhista hagyomány tanításait Magyarországon is közkinccsé tegye.
  • Oktatás A buddhista Tanítás különböző formákat ölthet, de elsősorban magában az emberben van jelen, és a felébredés belső útjának járása során ismerhető meg.
  • Közösségek A tanórákon túl egyénekre szabott, személyes mester-tanítványi viszonyt feltételező képzésre is van lehetőség, amely az alaposabb megismerést szolgálja.

Komár Lajos

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola főiskolai adjunktusa
(a mahájána buddhizmus története, mahájána szövegelemzés )

Rejtő Jenő unokája vagyok én, esőhívő, tornacipős proletár. Születtem 1967-ben, mint egészen kis csecsemő. A festői szépségű Ferencvárosban látott meg a napvilág, amely azóta mit sem változott.

Budapesttől Budapestig

Így értem el a tizenhatodik életévemet már kora ifjúságomban. Miután atyám belefáradt az aszfaltbetyárokat riogató pesti létbe, elhatározta, hogy új életet kezd, és kivándoroltunk Érdre. Kis település, de kiterjed a szélrózsa minden irányába, és éghajlata igen számottevő. A város a romantika hazája, ezért címerét zöldellő fa és sárkány díszíti. Ez lett volna a kisebb baj. De anyám – pesti lányként – úgy szüretelte a cseresznyét, hogy levágta a faágat. Így lettem raktáros. Midőn atyám elunta a facsemeték ültetését, elhatározta, hogy új életet kezd, és kivándoroltunk Vonyarcvashegyre. Vonyarc a halászfalu, Vashegy a borvidék, de nem bírták tovább, és egybekeltek. Ahogy azt a település címere is mutatja, a helyiek annyi szőlőt prédikálnak, hogy templomba járnak, és néha behajózzák a halakat. Anyám ismét szüretelt, míg én kevertem a maltert, ami saját készítményem. Miután atyám nyugdíjba ment, elhatározta, hogy új életet kezd, és kivándoroltam New York-ba. A város lakosai különböző életkorúak, földműveléssel és állattenyésztéssel nem foglalkoznak. Így kerültem Londonba. A város akkoriban sürgős átszervezésre szorult, így lett a második legnépesebb magyarlakta település. Beláttam, hogy angolul csak megfelelő nyelvi környezetben tudok megtanulni, ezért Budapestre költöztem. Életfilozófiámat a Nemzet csótánya, nagyferó Három szabálya ihlette: (1) Tessék ne inni! (2) Tessék sokat és jól dolgozni! (3) Tessék felvilágosulni!

Tanítástól Tanításig

Rubik Ernő múlhatatlan nyomainak hatására úgy döntöttem, másoknak is megtanítom kirakni a Kockát, tizenkét esztendősen így lettem tanár. Vietnámban egy szerzetestől elkértem a ruháját, mire ő szelíden megfenyegetett, aztán gyorsan megettem 19 banánt. Már jógáztam, amikor hirtelen szükségem lett a tibeti nyelvre. Thaiföldön elköteleződtem a théraváda buddhizmus mellett, ezért a TKBF-en felkértek a mahájána szútrák oktatására. Tanári hitvallásom: ma már nem divat a múltat végképp eltörölni, inkább tanuljunk belőle! Mellesleg, hobbiszinten egy jó fénykép elkészítéséért bárki lelkét ellopom.

A kecske, a káposzta és a remény

Abba a korosztályba tartozom, akikbe erősen belenevelték a kecske és a káposzta optimális összetartozását. Kommunikatív alkatnak tartom magam: angolul, németül nem beszélek, de egy gyorstalpaló tanfolyam elvégzésére bármikor vállalkozom. Bárhol is vagyok, itthonról 30 perc alatt a Kálvin téren tudok lenni. Abban a reményben búcsúzom Öntől, hogy hamarosan szinte minden nap találkozni fogunk.