• Felvételi információk A buddhista tanító szakon folyó oktatás célja a buddhista hittudomány különböző megközelítési módszereket alkalmazó ágaiban jártas szakemberek képzése.
  • Küldetés Főiskolánk elnevezése egyben legfőbb küldetésére is utal: hogy a Buddha tanításának kapuját az érdeklődők előtt kitárja.
  • Egyház Az egyház azzal a céllal jött létre, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag buddhista hagyomány tanításait Magyarországon is közkinccsé tegye.
  • Oktatás A buddhista Tanítás különböző formákat ölthet, de elsősorban magában az emberben van jelen, és a felébredés belső útjának járása során ismerhető meg.
  • Közösségek A tanórákon túl egyénekre szabott, személyes mester-tanítványi viszonyt feltételező képzésre is van lehetőség, amely az alaposabb megismerést szolgálja.

Magyarországi Nyingmapa Közösség

 

Információ: Jakab Katalin (70-208-4182)
E-mail: jakabk@tkbf.hu
Honlap:  Ligmincha Hungary

Hospice tanácsadás szerdánként este 18 órától (előzetes bejelentkezéssel) olyan emberek számára, akiktől súlyos beteg vagy haldokló rokon, ismerős kér segítséget.

A közösség hétvégi programjairól a fenti honlapon tájékozódhatsz!

Tenzin Wangyal rinpocse: Az álom és alvás tibeti jógája (részlet)

Itt egy példa a karmikus nyomokra durvább szinten, bár hasonló dinamika van működésben még a tapasztalás finomabb és legáthatóbb szintjein is. Egy férfi olyan otthonban nő fel, ahol sok a veszekedés. Aztán harminc vagy negyven évvel az után, hogy elhagyta otthonát, egy utcán sétálva elmegy egy ház előtt, ahol emberek vitatkoznak egymással. Aznap este van egy álma, amelyben veszekszik a feleségével, vagy társával. Amikor reggel felébred, megbántottnak és zárkózottnak érzi magát. Ezt társa észreveszi, reagál a hangulatra, ami őt tovább ingerli.
Ez a tapasztalatsor mutat valami a karmikus nyomokról. Amikor a férfi fiatal volt, otthonában félelemmel, haraggal és megbántódással válaszolt a veszekedésre. Irtózott a veszekedéstől, ami normális reakció a helyzetre, és az irtózás nyomot hagyott a tudatában. Évtizedekkel később elmegy egy ház előtt és veszekedést hall, ez lesz a másodlagos feltétel, mely aktiválja a régi karmikus nyomot, ami aznap este egy álomban valósul meg. Az álomban a férfi haraggal és megbántódással reagál az álom-társ provokációjára. Ezt a választ karmikus nyomok irányítják, melyeket szellemi tudatosságába gyűjtött mint gyermek, és ezt azóta valószínűleg sokszor meg is erősítette. Amikor az álom-társ - teljesen a férfi tudatának kivetülése - provokálja, a válasza irtózás, csakúgy mint amikor gyermek volt. Az irtózás, amit álmában érez, lesz az új tett, ami egy új magot hoz létre. Amikor felébred, megreked a negatív érzelmekben, melyeket előző karmák hoztak lére; ettől elzárkózik és elidegenedik társától. A dolgokat tovább bonyolítja, hogy a társ szintén karmikusan meghatározott hajlamai szerint reagál: lehet indulatos, visszautasító, védekező, és a férfi újra ellenségesen válaszol, elvetve egy újabb karmikus magot.
Bármilyen válasz bármilyen helyzetre, külső vagy belső, éber vagy álmodó, ami a megragadásban vagy irtózásban gyökerezik, karmikus nyomot hagy a tudatban. Ahogy a karma diktálja a válaszokat, a válaszok újabb karmikus nyomot vetnek el, ami további válaszkésztetést okoz, és így tovább. Így vezet a karma önnön sokszorozásához. Ez a szamszára kereke, a tett és válasz szüntelen köre.

Jungdrung Bön hírek

Örömmel értesítünk mindenkit arról, hogy Tenzin Wangyal rinpocse nyolc részes előadás-sorozatot bocsátott a YouTube portál rendelkezésére, eljuttatva a bön buddhizmus legmagasabb tanítását a különböző földrészeken és országokban gyakorló tanítványoknak. Egyik előadásában mondja, hogy mi is juttassuk el a kapcsolódás lehetőségét azokhoz, akik érdeklődnek a tanítás iránt. Ezért itt megadjuk a Rinpocse által létrehozott Ligmincha Intézet honlapjának elérhetőségét: www.ligmincha.org!
Az első oldalon a Headlines cím alatt a harmadik sorban lévő YouTube sorozatra kattintva látható és hallgatható a tanítás-sorozat. Az alábbi aloldalon találhatóak a tanítás videófelvételeinek közvetlen hivatkozásai: New dzogchen teachings available on YouTube

 

A vadzsra guru mantra:
OM AH HUM VADZSRA GURU PADMA SZIDDHI HUM

tibeti kiejtésben:
Om Ah Hung Benza Guru Pema Sziddhi Hung.