• Felvételi információk A buddhista tanító szakon folyó oktatás célja a buddhista hittudomány különböző megközelítési módszereket alkalmazó ágaiban jártas szakemberek képzése.
  • Küldetés Főiskolánk elnevezése egyben legfőbb küldetésére is utal: hogy a Buddha tanításának kapuját az érdeklődők előtt kitárja.
  • Egyház Az egyház azzal a céllal jött létre, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag buddhista hagyomány tanításait Magyarországon is közkinccsé tegye.
  • Oktatás A buddhista Tanítás különböző formákat ölthet, de elsősorban magában az emberben van jelen, és a felébredés belső útjának járása során ismerhető meg.
  • Közösségek A tanórákon túl egyénekre szabott, személyes mester-tanítványi viszonyt feltételező képzésre is van lehetőség, amely az alaposabb megismerést szolgálja.

A Tan Kapuja Zen Közösség

MEDITÁCIÓK, ZEN SZERTARTÁSOK

Meditációt, zen szertartást minden szerdán A Tan Kapuja Buddhista Egyház épületében a sarokdharmában tartunk. Ezen bárki részt vehet, érdekődőket szívesen látunk. A meditáció 18.00 órakor kezdődik, és 20.00 óra körül ér véget. A szertartást Dobosy Antal zen tanító vezeti. A szertartással és a meditációs gyakorlattal kapcsolatban érdeklőni az anti@zen.hu  e-mail címen lehet.

Vasárnaponként pedig Családi buddhizmus címmel tartunk összejövetelt 14.00-18.00 óra között az Aulában Hegedűs Róbert vezetésével. A foglalkozással kapcsolatban érdeklődni a robi@zen.hu e-mail címen lehet.

 

Közösségünk vezetői: Dobosy Antal vezető zen tanító, Komár Lajos zen tanító.

Címünk: A Tan Kapuja Buddhista Egyház, 1091 Budapest, Börzsöny utca 11. E-mail cím: anti@zen.hu

A közösség saját honlappal rendelkezik: www.zen.hu

A közvetlen út
Dobosy Antal írása

A végső szót akarjuk megtudni, de amikor végre valaki megmondja nekünk vagy meghalljuk, egy szót sem értünk belőle. Nem értjük, nem tudjuk, mi a válaszban a titok, mi benne a csodálatos.
A zen nagyon közvetlen út. Közvetlen út a tudathoz, ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk, hogyan gondolkozunk, miként látjuk a világot és magunkat. A közvetlenség a bensőségességben van. Abban, hogy ez valódi belső út. Bennünk járható. A legbelsőbb.
Amikor felmerül egy kérdés, mint amilyen a: „mi ez?”, elkezdünk válaszokat keresgélni, magyarázatokat gyártani, logikai és asszociatív kapcsolatokról beszélni, gondolkodási struktúrákat működtetni, eddigi tudásunkból meríteni, lexikális ismereteinket villogtatni. Ahelyett, hogy rácsodálkoznánk a dologra, hogy tényleg: „mi is ez?”
A közvetlen út nem abban van, hogy frappáns választ adunk a kérdésre, hanem abban, hogy meg akarjuk tudni, mi ez a rácsodálkozás! Abban, hogy magunkat, a saját tudatunkat figyeljük, de magunkat akarjuk meglátni akkor is, amikor kérdezünk, amikor megismerünk valamit, és amikor meg akarjuk magyarázni, hogy mit, miért csinálunk.
Okkal szeghetjük le a fejünket, amikor valaki egy kérdésre csak azt tudja felmutatni, hogy mit tanult másoktól. Okkal lehetünk szomorúak, hogy egy tanításból csak a szavakat értik meg a tanítványok. De jussunk hát el a szavakon túlra, vagy ahogy másképp mondanánk, a szavakon innen-re, és akkor megélhetjük a zen közvetlenségét.
Csodálatosak a távoli hegyek, a rét virágai. A kövek magukért beszélnek a patak csobo­gásában. Mikor a madarak énekelnek vagy a kutyák morognak, mind azt mondják: Ez! Ez!

(Megjelent: A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztatójában 34. szám 2007. tél)